Νέες τεχνολογίες και AI μετασχηματίζουν το real estate-Οι εκτιμήσεις των CEOs

Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων χρόνων επέφεραν κομβικές αλλαγές σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, μεταξύ τους το real estate και οι κατασκευές.

Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (AI), εκτός από τον αντίκτυπό τους ως προς τις εσωτερικές αλλαγές όσον αφορά την λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται, επενδύουν και διαχειρίζονται τα ακίνητα.

Συνεπώς, από την αυτόματη ανάλυση αγορών μέχρι την εξατομικευμένη εμπειρία του χρήστη, η τεχνολογία δημιουργεί ένα νέο ορίζοντα ευκαιριών αλλά και προκλήσεων στον χώρο του real estate, ενώ η περαιτέρω ενσωμάτωσή της, αναμένεται να επιφέρει ακόμη πιο σημαντικές μεταβολές.

Τρεις επιχειρηματίες του κλάδου, μιλούν στο InBusinessNews και απαντούν στο πώς ο παράγοντας τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη επιφέρουν αλλαγές στο real estate και ποιος είναι ο ρόλος τους σήμερα.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Karma Group Νικόλας Κάρουλλας, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Imperio Γιάννης Μισιρλής και ο διευθύνων σύμβουλος της μαρίνας Αγίας Νάπας Σταύρος Καραμοντάνης, παραθέτουν τις δικές τους εκτιμήσεις επί του θέματος.

«Η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών όπως η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA), η εικονική πραγματικότητα (VR), τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης έργων (PIMS), τα drones, οι έξυπνοι αισθητήρες και η τεχνητή νοημοσύνη, θα εξορθολογήσουν διάφορες διαδικασίες και θα οδηγήσουν σε αυξημένη αποδοτικότητα και μειωμένο κόστος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Νικόλας Κάρουλλας.

Με τη σειρά του, ο Γιάννης Μισιρλής υπογραμμίζει ότι οι virtual παρουσιάσεις των διαφόρων ακινήτων, προς πώληση ή ενοίκιο, έχουν μηδενίσει τις αποστάσεις καθιστώντας πιο εύκολη τη διαδικασία της επίδειξης του ακινήτου. Προσθέτει επίσης, ότι οι διάφορες έξυπνες λύσεις και σύγχρονοι αυτοματισμοί διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ενοίκων, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ζωής τους.

Ωστόσο, κάτι το οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί, σύμφωνα με τον Σταύρο Καραμοντάνη, είναι και το γεγονός ότι δεν βρίσκονται όλοι οι χρήστες/πελάτες στο ίδιο επίπεδο γνώσεων και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις εφαρμογές της τεχνολογίας στον ίδιο βαθμό.

«Για το λόγο αυτό ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια και εντατικότερη εκπαίδευση των χρηστών/πελάτων», διευκρινίζει.

Κοινή συνισταμένη και των τριών επιχειρηματιών, είναι ότι αν και τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν δραματικές αλλαγές στον τομέα ένεκα των νέων τεχνολογιών και της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, το μέλλον επιφυλάσσει ακόμη πιο πολλά, καθώς επίσης και ότι υπάρχουν σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης.

Αναλυτικά τι δήλωσαν στο InBusinessNews:

  • Νικόλας Κάρουλλας, διευθύνων σύμβουλος, Karma Group:

Nikolas Karoullas

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον τομέα μας αναμένεται να επιφέρει δραματικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια, τόσο στις κατασκευές όσο και στο real estate.

Η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών όπως η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA), η εικονική πραγματικότητα (VR), τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης έργων (PIMS), τα drones, οι έξυπνοι αισθητήρες και η τεχνητή νοημοσύνη, θα εξορθολογήσουν διάφορες διαδικασίες και θα οδηγήσουν σε αυξημένη αποδοτικότητα και μειωμένο κόστος.

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε καθώς αν και χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένα έργα η συμβολή της και η απήχησή της περιορίζεται σε αμελητέο ποσοστό.

Αυτό όμως, θα αλλάξει σύντομα καθώς οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και αναμένω πως πολύ σύντομα οι εταιρείες θα επενδύσουν σημαντικά σε εξοπλισμό και εργαλεία AI που θα αφορούν τη διαχείριση δεδομένων και εγγράφων, την ενισχυμένη ασφάλεια και επικοινωνία και την προσομοίωση αντικειμένων, όπως το ψηφιακό δίδυμο (digital twins) που θα προβλέπει την απόδοση ενός συγκεκριμένου αντικειμένου ή υπηρεσίας στον πραγματικό κόσμο.

H επανάσταση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα μας θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, είναι σημαντικό όμως να λάβουμε υπόψιν μας σημαντικές προκλήσεις όπως το απόρρητο των δεδομένων, η ασφάλεια και η ανάγκη για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ικανό να αξιοποιήσει αυτές τις προηγμένες τεχνολογίες.

  • Γιάννης Μισιρλής, πρόεδρος και ιδρυτής της Imperio:

YANNIS MISIRLIS

Το τομέας της τεχνολογίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το real estate καθώς επηρεάζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούμε – τον τρόπο που σχεδιάζουμε ένα έργο, την κατασκευή, την υλοποίηση, την πώληση/αγορά κτλ.

Οι νέες τεχνολογίες μας βοηθούν σημαντικά στην αξιολόγηση των αναγκών που υπάρχουν, ώστε τα χαρτοφυλάκιά μας να πλαισιώνονται με έργα, τα οποία θα είναι χρήσιμα και θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της δημιουργίας τους.

Παράλληλα, οι virtual παρουσιάσεις των διαφόρων ακινήτων, προς πώληση ή ενοίκιο, έχουν μηδενίσει τις αποστάσεις καθιστώντας πιο εύκολη τη διαδικασία της επίδειξης του ακινήτου.

Ακόμη, οι διάφορες έξυπνες λύσεις και σύγχρονοι αυτοματισμοί διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ενοίκων, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ζωής τους.

Βεβαίως, έχουμε ακόμα πολλά να δούμε από νέες τεχνολογίες στο τομέα των ακινήτων, όπως επίσης και από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

  • Σταύρος Καραμοντάνης, διευθύνων σύμβουλος της Μαρίνας Αγίας Νάπας:

STAVROS KARAMONDANIS

Η τεχνολογία και οι εφαρμογές της ανέκαθεν έπαιζαν και θα συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης γης όσο και σε άλλους κλάδους και τομείς της οικονομίας.

Παρότι οι ευκαιρίες και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας είναι καίριας σημασίας αναμφίβολα υπάρχουν και σημεία που χρήζουν προσοχής.

Αποτελεί γεγονός ότι οι τεχνολογίες ΑΙ & VR προσφέρουν καθηλωτικές εμπειρίες σε χρήστες προϊόντων υπηρεσιών και πιθανούς νέους πελάτες/επενδυτές.

Παράλληλα όμως, τη δεδομένη στιγμή παρουσιάζεται σημαντική έλλειψη σε προσωπικό το οποίο να μπορεί να ενσωματώσει/αξιοποιήσει στο έπακρο τις τεχνολογίες αυτές. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής σε πρώιμο στάδιο είναι φυσιολογικό να συνοδεύονται με υψηλό κόστος υλοποίησης.

Κάτι το οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί είναι και το γεγονός ότι δεν βρίσκονται όλοι οι χρήστες/πελάτες στο ίδιο επίπεδο γνώσεων και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις εφαρμογές της τεχνολογίας στον ίδιο βαθμό. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια και εντατικότερη εκπαίδευση των χρηστών/πελάτων.

Τα παραπάνω δεν πρέπει να θεωρούνται σε καμία περίπτωση εμπόδια στην υλοποίηση και περεταίρω αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών.

SOURCE:

Claudia Teslovan

SENIOR SALES ADVISOR 

+357 23 730777

+357 96212174

 claudia@karmadevelopers.com.cy

 www.karmadevelopers.com  |  www.karma.cy

16 Kennedy Avenue (Kapparis), Paralimni

5290, Cyprus, P.O.Box 33133

 

Yiolanda Manoli

SENIOR SALES ADVISOR 

+357 23 730777

+357 96 216928

 yiolanda@karmadevelopers.com.cy

 www.karmadevelopers.com  |  www.karma.cy

 16 Kennedy Avenue (Kapparis), Paralimni

5290, Cyprus, P.O.Box 33133

 

Georgia Masia

Senior Sales Advisor 

+357 23 730777

+357 99 212374

 georgiamasia@karma.cy

 www.karmadevelopers.com  |  www.karma.cy

 16 Kennedy Avenue (Kapparis), Paralimni

5290, Cyprus, P.O.Box 33133

 

Have Any
Questions?